PostHeaderIcon Kledingadvies

Algemeen

Effen kleding staat over het algemeen het mooist op een foto; lichte kleding, pastelkleuren of wit met jeans is altijd goed! Vooral als je met meerdere mensen op de foto wilt, ogen printjes al snel te druk. In het dagelijks leven kan zwart soms mooi "afkleden" maar op de foto valt het soms wat weg, zeker in de studio als je voor de zwarte achtergrond kiest of buiten een donker bos als achtergrond hebt. Kies liever voor lichte kledij of een pastel (liefst effen) kleur. Letters/prints/opdruk etc zijn af te raden aangezien deze erg af kunnen leiden. Neon kleuren moet je altijd vermijden, deze geven een lelijke gloed op de huid! Als je het "complete pakket" afneemt, kun je verschillende soorten kleding meenemen zodat je tijdens de foto-shoot kunt variëren.

Accessoires of bloot

Vind je het mooi om accessoires als een sjaaltje of jasje tijdens de reportage te gebruiken, dan kun je deze altijd meenemen. Tevens kun je diverse sieraden meenemen. Voor een ietwat sexy look (ook m.b.t. de zwangerschapsfotografie) kun je ook in lingerie op de foto gaan. Als je wat bloter op de foto’s wilt, doe dan anderhalf uur van tevoren los zittende kleding aan, zodat er geen kledingstrepen op je huid te zien zijn. Voor een net-niet-naakt-look kunnen we tevens mooie foto’s creëren met doeken of zijden sjaals.

In een groep

Als je met meerdere personen op de foto wilt, is het verstandig kleding op elkaar af te stemmen. Je hoeft natuurlijk niet perse allemaal in dezelfde kleur op foto te gaan, maar vaak oogt het wel meer als één geheel als bepaalde accenten terugkomen in elkaars kleding. Allemaal een wit of zwart shirtje staat altijd goed, wil je liever iets meer kleur; ga dan voor dezelfde (pastel)tinten. Maak het geheel niet te druk, kies liever voor rustige, effen kleding.

Buiten

Groen, (roest)bruin, lichtblauw, pasteltinten en/of beige doet het altijd goed buiten. Je kunt buiten ook altijd iets meer kleur dagen of wat bloemenprintjes op je zomerjurk bijvoorbeeld, zodat je er mooi uit springt op de foto. Ook licht/wit doet het altijd mooi buiten. Wat buiten ook leuk is, is een leuke zomerse hoed op doen, of andere accessoires meenemen zoals een zonnebril of picknick kleed.

Studio

Wil je graag gaan voor de witte achtergrond, kies dan lieve niet voor witte kleding, omdat het wat weg kan vallen. Hetzelfde met zwart, dit kan wegvallen tegen een zwarte achtergrond. Mocht je gaan voor een portretfoto of gezichten-op-een-rij foto met zwarte achtergrond, dan is een zwart shirt juist wel weer erg mooi (omdat dan de nadruk nog meer op het gezicht komt te liggen, en daar draait het om bij dit soort foto's).

Kinderen

Bij kinderen -alleen of in een groepje- staat het ontzettend schattig als ze bijvoorbeeld een spijkerbroekje dragen, en effen shirtje erboven. In de groep is het leuk als de kleur van het shirtje dan wat op elkaar afgestemd wordt. Voorkom hierbij shirtjes met drukke print en vermijd neonkleuren. Blote buikjes en blote voetjes staan bij kinderen ook supersnoezig.

Baby’s

Baby’tjes zijn het allermooist in hun blootje. Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid een baby eerst gekleed te fotograferen (eventueel in diverse outfitjes) en halverwege een shoot zonder kleertjes voor die prachtige natural-look. Een échte new-bornshoot kan het best tussen de 4 tot 12 dagen na de geboorte. Je baby is dan nog erg flexibel en schattig klein. Ik vind het zelf altijd erg mooi om attributen te gebruiken bij new-born fotografie. Klik voor tips op de bovenstaande link. Naast de new-born reportage is het een mooi moment om de foto's te laten maken als je kleine zijn hoofdje op kan heffen terwijl hij op de buik ligt, of als hij/zij net een beetje stevig kan zitten. zo rond de 6/8 maanden worden ze al echt een persoonlijkheidje, dit zie je vaak goed terug in de foto's! Ook hierbij zijn bloot-foto's altijd erg leuk, natuurlijk wel op een kuise manier. Verder doen spijkerbroekjes het altijd goed op de foto, evt. gecombineerd met een effen of felgekleurd shirtje (geen neon!). Voor meisjes is een jurkje of tulle-rokje erg snoezig. Als je als gezin op de foto wilt, is het juist weer beter het geheel iets rustiger te houden en op elkaar af te stemmen.

Zwanger

De mooie, ronde buiken (liefst tussen de 32 en 37 weken) komen vaak bloot op hun best uit. Dit hoeft natuurlijk niet perse te betekenen dat je volledig naakt op de foto gaat. Een topje, mooie BH en lage broek of rok laat de buik onbedekt. Als je wat bloter op de foto’s wilt, doe dan anderhalf uur van tevoren los zittende kleding aan, zodat er geen kledingstrepen op je huid te zien zijn. Ik heb zelf een aantal prachtige (kanten) zwangerschapsjurken die je mag lenen, in de kleuren wit, zwart, donkerblauw en roze. Vraag er gerust naar!

Je mag altijd accessoires meenemen. Je kunt daarbij denken aan kleine schoentjes of slofjes, een mutsje, beschuit met muisjes, roze of blauwe linten, een knuffel, doorzichtige doeken, een buikband, speentje, meetlint, badeendje, een mooie bloem, etc. Hiervan heb ik het één en ander in beheer waar je gebruik van kunt maken.

Klik op de link buikschilderij voor de mogelijkheden voor een prachtig geschminkte buik, ook mooi bruikbaar voor een origineel geboortekaartje! Kijk hiervoor ook bij de voorbeeldfoto’s. Of een gipsbuik voor een geweldig 3-D kunstwerk!